İnverter Nedir ? İnverter Nerelerde Kullanılır ?
İnverter nedir?
Inverter enerji tasarrufu sağlamak için geliştirilmiş, Frekans değiştirici anlamına gelen ve Alternatif akımdan (AC), Doğru akıma (DC), Doğru akımdan (DC), alternatif akım (AC) 3 faz biçimine dönüştürülebilen, frekansı ve gerilimi ayarlanabilen bir cihazdır. Başka bir deyişle, 12,24 veya 48V DC akü voltajını, 230V AC 50 Hz voltaja çevirirler. Filtre devresinden geçirerek şebekeden gelen gerilim dalgalanmaları , pik’ler v.s gibi bozucu Elektrik dalgalanmalarını temizleyip AC veya Servo Motorun hızını yüksek kalkış momentiyle sıfırdan istenen değere, istenen sürede ayarlayabilen yüksek teknolojili Motor hız kontrol cihazlarıdır. Kalkış akımları olmadığından şebekeye zarar vermez. On-Off sistem ile çalışmazlar. Minimum ve maksimum aralıklarda çalışırlar. İnverter vasıtasıyla evlerde kullandığımız televizyonlar, aydınlatma lambaları, bilgisayarlar veya elektrikli el aletleri araba, tekne, kamping gibi mobil ortamlarda çalıştırılabilirler.
İnverter çıkış dalga şekilleri nelerdir?
1- Modifiye Sinüs İnverterler
2- Tam Sinüs İnverterler
İnverter'ler nerelerde kullanılırlar?
Araçlar, tekneler, kamping, karavanlar, rüzgar / güneş enerji uygulamaları için idealdir. İnverter ile aracınızdaki 12 V DC akü geriliminden 230 V AC gelirim elde edebilirsiniz. Modifiye sinüs inverterlerin çalıştırdığı cihazlara ek olarak motor, klima, buzdolabı, gibi ağır yükler ve hassas elektronik cihazları (Telekom, askeri, medikal vb.) sorunsuz çalıştırırlar. Hafif, kompakt ve yüksek frekans teknolojisi kullanılarak dizayn edilirler.
Notebook'lardaki inverter ne işe yaramaktadır?
Anakarttan gelen voltajı lcd ekranın gereksinim duyacağı yüksek voltaj seviyesine taşıyan devredir. Lcd ışığı aydınlatmadığında, ekran görüntüsünün aşırı silik olduğu durumlarda yada ekran ışığının titrediği zamanlarda floresanla ile beraber genellikle arızalandığından ilk şüphelenilen devrelerdir.
İnverterleri kullanımının amacı ve faydaları nelerdir?
1- Şebeke Frekansındaki bozucu etkilerden kaynaklı motor , mekanik aksam hatalarının en aza indirilerek motor ve mekanik aksam tamir bakım maliyetlerinin minimum seviyede tutulması , bu nedenlede motor ve mekanik düzen ömrünün uzatılmasını sağlar.
2- Şebeke deki Cos? 0.98~1 arasına getirerek şebekeden çekilen reaktif enerjiyi azaltarak Enerji tasarrufu sağlanması , bazı uygulamalarda %30 ~40 arası tasarruf sağlanabilmektedir.
3- Devir değişikliği için Dişli veya kasnak düzeneklerine ihtiyaç duyulmaması nedeniyle devir değişikliklerinin hızlı ve maliyetsiz yapılabilmesi.
4- Yumuşak yolverme özelliği nedeniyle ilk kalkış ve duruş anında mekanik düzeneklere yapılan darbeli kalkış ve duruş özelliğinin olmaması nedeniyle mekanik bakım ve arıza maliyetlerinde bir azalma , bakım sürelerinin ve ömürlerinin uzamasına katkıda bulunur.